GenelSeçim İhlalleri ve YSK

Seçim İhlalleri ve YSK

Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri kampanya ve propaganda döneminin şeffaf, adil ve eşitlikçi bir rekabet ortamında geçip geçmediğini takip edip herhangi bir ihlal durumunda, ihlalleri incelemekle ve karara bağlamakla yükümlü olan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) nasıl karar aldığını izlemek amacıyla ilgili seçim dönemi boyunca bir çalışma yürüttük. Bu çalışma kapsamında Dernek olarak, nihai adayların YSK’ya bildirildiği 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren seçim süreci boyunca Türkiye genelinde seçim dönemine ilişkin belirlenen ilke, kural ve yasakların ihlal edildiği durumları tüm yönleri ile takip edip, belirlediği olaylar temelinde YSK’ya bilgi edinme ve dilekçe yoluyla başvurular yaptık.

Uluslararası Şeffaflık Derneği çalışanları tarafından yürütülen çalışmada, medyaya yansıyan belirli ihlal haberleri taranarak, ihlal niteliğini taşıyanlar için YSK’ya başvurular yapılması şeklinde bir yöntem izlenmiştir. Konuya hakim bir gazeteci ulusal ve yerel basındaki ilgili haberleri, kaynakları ile derleyip haftalık raporlar şeklinde Dernek’e sunmuştur. Bu haftalık raporlar içinden yasak ihlali ve suç sayılabilecek haber ve iddialarla ilgili YSK’nın nasıl bir işlem yaptığına ilişkin önce YSK’ya elektronik ortamda bilgi edinme başvuruları, daha sonra da posta yoluyla dilekçe yollanarak gerekli başvurular yapılmıştır. Bu çalışmada sadece medyaya yansıyan ihlaller dikkate alındığından, 7 Haziran Genel Seçimlerinde Türkiye çapında gerçekleşen ihlallerin bu Rapor’da belirtilenlerden fazla olabileceği ve Rapor’un bu sürede gerçekleşen tüm ihlallere ilişkin bir referans oluşturmadığını belirtmek isteriz.

Dernek tarafından YSK’ya 7 Nisan – 5 Haziran 2015 tarihleri arasında Türkiye çapında toplam 26 ihlale ilişkin başvuru yapılmıştır. Bu ihlaller, şu beş başlığı kapsamaktadır; (i) kamu kaynağı kullanarak seçim çalışması yapmak; (ii) oy satın almak, propaganda amaçlı kaynağı belirsiz hediye dağıtmak; (iii) devlet memurları, Başbakan, Bakan ve milletvekillerine ilişkin yasaklara uyulmaması, seçim dönemi boyunca
yapılmayacak işlere uymamaları; (iv) seçim güvenliğinin ihlali; ve (v) siyasi partilerin eşit şartlarda rekabet etmesine engel olacak şekilde tarafsız bir seçim döneminin geçmesinin ihlali. Söz konusu ihlallere ilişkin tüm başvurular herhangi bir suç isnadı içermemekte ya da olaylarda adı geçen kişilerin suç işlediğine işaret etmemekte, sadece medyaya yansımış olan ihlallere ilişkin yasalarımızda öngörülen yaptırımların gerçekleşip gerçekleşmediğinin ve yasal sürecin işleyip işlemediğine dair bir sivil denetim ve izleme niteliğinde
bulunmaktadır.

19 Haziran 2015 tarihi itibariyle YSK bu başvuruların 17’sine elektronik ortamda cevap vermiştir. Konuya ilişkin hukuki düzenlemelerin, iletilen dilekçelerin ve alınan cevapların yer aldığı rapora buradan ulaşabilirsiniz.