Genel22 Temmuz Çarşamba Büyük Konferans!

22 Temmuz Çarşamba Büyük Konferans!

Konferansımızın oturum ve panel başlıklarını, konuşmacı bilgilerini içeren detaylı programını bu linki tıklayarak görüntüleyebilirsiniz.

davet

 

Uluslararası Şeffaflık Derneği, 22 Temmuz Çarşamba günü demokratik ve şeffaf bir toplum için önemli bir araç konumundaki araştırmacı gazeteciliğin tartışılacağı Geleneksel ve Alternatif Medyada Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nı düzenliyor.

 

Şeffaflık demokratik toplumlarının vazgeçilmez ilkelerinden biridir ve hesap verebilirlik kavramından bağımsız düşünülemez. Şeffaflık, devletin kamuoyu ile açık bilgi paylaşımını, kamuoyunun bilgi ve belgelere ulaşabilmesini, yönetime katılması ile devletin karar ve faaliyetlerini denetleyebilmesini ifade eder. Şeffaflığın sağlanması sadece bilgi edinme hakkı ile sınırlı değildir. Şeffaflık ve hesap verebilirlik için bağımsız ve güçlü medya, düşünce ve ifade özgürlüğü de zorunludur. Devletlerin şeffaf ve hesap verebilir olabilmesi için, vatandaşların bilgi edinme hakkını etkin şekilde kullanması, medyanın ise kamuoyunu doğru ve sağlıklı bilgilendirmesi, soru sorması, sorgulaması, eleştirmesi, demokrasinin bekçi köpeği (watchdog) olması gerekmektedir.

Gazeteciler dünyanın hemen her yerinde baskılarla mücadele ediyor. Bilgi ve belgelere ulaşma güçlüğü ile bilgi ve belgeleri kamuoyuna iletme güçlüğü araştırmacı gazeteciliğin önündeki önemli engellerden biri. Fakat, kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünün mücadelesini veren araştırmacı gazeteciler, bu engelleri aşıyor. 17-25 Aralık’ta ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları sonrasında yaşanılan süreçte getirilen yayın yasaklarına rağmen habercilik yapılması bunun somut bir örneğiydi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, Geleneksel ve Alternatif Medyada Araştırmacı Gazetecilik Konferansı’nda kamu yararı doğrultusunda, insanların doğru, tarafsız ve eksiksiz haber alma haklarının karşılanabilmesi adına kullanılabilecek, medyanın en işlevsel ve değerli araçlarından biri olan araştırmacı gazeteciliği farklı boyutlarıyla tartışılacak.

İki oturumdan oluşan konferansın ilk oturumunda önce, organize suç/yolsuzluk, sermaye ilişkileri, parlamento ve yargı alanlarında olup bitenlere yönelik kamuoyunun doğru ve gerçekçi bilgilendirilmesi için bir şeffaflaştırma aracı olarak araştırmacı gazeteciliğin nasıl kullanılabileceği, kıdemli araştırmacı gazeteci konukların paylaşımlarıyla masaya yatırılacak. Ardından ise, karşılaşılan tüm engellere ve baskılara rağmen, gerçeği, doğru bilgiyi ortaya çıkarma yolunda araştırmacı gazetecinin mücadelesi konuşulacak.

Araştırmacı gazeteciliğin alternatif medya bağlamında tartışılacağı ikinci oturumunun ilk kısmında, insanların her türlü bilgiye hızla ulaşmasını sağlayan ve gerek içerik gerekse format çeşitliliği açısından geleneksel haber araçlarının (yazılı basın, televizyon, radyo vb.) ötesine geçmiş olan internet haberciliğinde araştırmacı gazeteciliğin nasıl işlediği, bu alana ne şekilde adapte olduğu, internet haberciliğinde görev alan gazetecilerin tecrübe ve yorumları eşliğinde tartışmaya açılacak.

İkinci oturumun ikinci kısmında da, haber edinme ve haberi iletme noktasında teknolojinin sağladığı farklı imkanlardan faydalanarak aktivist bir yaklaşımla ilerleyen yurttaş haberciliğin “araştırmacı gazetecilik”le ne şekilde ilişkilendirilebileceği, bu alanda çalışan gazetecilerin paylaşımlarıyla irdelenecek.