Şeffaflık Ödülleri2017 Şeffaflık Ödülleri Töreni Gerçekleştirildi!

2017 Şeffaflık Ödülleri Töreni Gerçekleştirildi!

16 Ocak 2018 tarihinde Orjin Maslak’ta “Yolsuzluğa Karşı Uyumun Yolu-Yolun Uyumu” başlıklı konferansın ardından gerçekleşen ödül töreniyle 2017 Şeffaflık Ödülleri, sahiplerine takdim edildi.

2017 Şeffaflık Ödülleri; Medya dalında gazeteci Pelin Ünker, Yurttaş/Sivil İnisiyatif dalında Yolsuzluklara ve Haksızlıklara Karşı Mücadele Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanı Huriser Ece Soysev, Kurumsal dalda ise Allianz Sigorta ödüle layık görüldü.

Katılımcılar arasında sivil toplum örgütleri ve iş dünyasından temsilcilerin bulunduğu konferansta yolsuzlukla mücadelenin şirketler için öneminin yanı sıra, vatandaşlara ve özel sektöre düşen görevler vurguladı.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan’ın ve Paksoy Ortak Avukat Bürosu Kurucu Ortağı Serdar Paksoy’un açılış konuşmalarının ardından Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner konuşmasını gerçekleştirdi. Tuerkner, konuşmasında şeffaflığı, serbest piyasa ekonomisini geliştirmek için çok önemli bir gereklilik olarak tanımladı. Ödül töreninde hukuk firması Skadden’ın ortak avukatlarından Elizabeth Robertson’da bir konuşma yaptı. Robertson konuşmasında, geçmişe kıyasla yolsuzlukla mücadele konusunda 15 yıl önceye göre daha iyi bir konumda olduğumuzu vurguladı ve çalışmalara umutla devam edilmesi gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından CNN Türk spikeri Büşra Sanay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Coca Cola Hukuk Müşaviri Ertuğrul Onur, ÜNSPED CEO’su Hakan Çınar, Allianz Sigorta Risk Yönetimi ve Uyum Direktörü Zeynep Karayurt Özhan ve Erdemir İç Denetim Direktörü Cengiz Musaoğlu yolsuzlukla mücadelede özel sektörün sorumlulukları, uygulamalar ve uzun vadede yapılması gerekenler üzerine izleyenlerin ilgiyle takip ettiği bir tartışma gerçekleştirdi. Soru cevap kısmında katılımcıların sorularını cevaplayan panelistlerin vurguladığı ortak mesaj, yolsuzlukla mücadelenin tek bir kanattan değil, her sektörün ortak çabasıyla başarıya ulaşabileceği yönündeydi.

Panelin ardında Şeffaflık Ödülleri, sahiplerine takdim edildi.

2017 yılında Medya dalında ödüle, yolsuzlukla mücadelenin vazgeçilmez bir parçası olan araştırmacı gazetecilik geleneğini, zor koşullar altında zenginleştirerek yaşatan genç gazeteci Pelin Ünker layık görüldü! Küresel yolsuzlukla mücadelenin en önemli unsurlarından biri haline gelen vergi cennetleri konusunu dikkatli bir şekilde takip eden, Panama ve Paradise belgelerini titiz bir çalışmayla kamuoyuna duyuran Ünker, vergiden kaçınma ya da kara parayı kamu otoritelerinin denetiminden kaçırma gibi sonuçlara yol açabilen offshore gizliliği konusunun kamuoyuna duyurulmasına katkı sağlamıştır. Pelin Ünker, bugüne kadar hazırladığı yazı dizileri ve ekonomi haberleriyle, kamu kaynaklarının şeffaflık, hesap verebilirlik ve eşitlik ilkeleri doğrultusunda toplumun yararına kullanılması için verilen mücadeleye değerli bir destek sunmuştur.

Yurttaş/Sivil Girişim kategorisinde, Yolsuzluklara ve Haksızlıklara Karşı Mücadele Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanı Huriser Ece Soysev ödüle layık görüldü. Dernek, 2004 yılından bu yana tespit ettikleri yolsuzluk ve usulsüzlüklerle çok kısıtlı kaynaklara karşın hayranlık uyandıran bir özveri ve adanmışlık ile mücadele etmektedir. Yolsuzluklara ve Haksızlıklara karşı Mücadele Derneği, gönüllü çabalarla savcılıklara, bakanlıklara ve ilgili kamu kurumlarına 150’nin üzerinde suç duyurusunda bulunmuş, 100’ün üzerinde uyarı/şikayet dilekçesi göndermiştir. Bu şekilde açılan davalarda müfettişlere ve bilirkişilere ifade vermiş, soruşturma izni verilmemesi durumunda Danıştay’a ya da Bölge İdare Mahkemeleri’ne başvurarak 50’nin üzerinde dosyanın kapanmasına engel olmuştur. Dernek, 10’u Ağır Ceza Mahkemeleri’nde olmak üzere, 50’nin üzerinde dava açmış ve bu davaların takipçisi olmuştur. Bunların yanı sıra imar planlarına karşı itiraz dosyaları hazırlayarak, Vergi Mahkemeleri’nde davalar açarak birçok yolsuzluk ve usulsüzlüğe karşı etkin bir mücadele yürütmüştür.

Kurumsal Şeffaflık Ödülleri kategorisinde ise bu yıl, Allianz Sigorta ödüle layık görüldü. Şirket, her yıl 9 Aralık Yolsuzlukla Mücadele Günü’nü kutlayarak, kurum içinde düzenlenen açık artırmayla, yolsuzlukla mücadele programıyla belirlenen sınırın üzerinde bir değere sahip olan ve geri gönderilemeyen hediyeleri satışa çıkarmakta ve elde edilen geliri bir hayır kurumuna bağışlamaktadır. Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde, üst düzey yöneticilerin yolsuzluk karşıtı tutum ve programların önemini vurgulayan konuşmalar yaptığı bir etkinlikte buluşan şirket çalışanları, bu alanda farkındalığı artırmak adına yaratıcı bir uygulamaya imza atmış ve özel sektörün yolsuzlukla mücadelesinde etkin bir aktör olabileceğini göstermiştir.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Oya Özarslan ödüllerle ilgili olarak şunları söyledi:

“Yolsuzluk toplumu içten içe çürüten, ahlaki yozlaşma yaratan ve insan hakları ihlallerine yol açan temel bir sorundur. Bu konuda bir ilerleme, ancak toplumsal olarak yolsuzluğu toptan reddetmek, ortak bir mücadele sergilemek ve küçük bir örneğine dahi gözlerimizi kapatmamakla mümkündür. Yolsuzlukla mücadelede bireysel ve kurumsal çabaların ne kadar önemli olduğunu bizlere bir kere daha hatırlatan ödül sahiplerine şükranlarımızı sunuyoruz.”

Şeffaf Toplum, Şeffaf Gelecek!